Pranayama & Meditatie

4 Avonden Traject in een Groep


Zuiverende en verdiepende ervaring met het subtiele lichaam door Pranayama en Meditatie. Het belang van een juiste ademhaling is vanuit het 'Pad van Yoga' gezien om meer Prana, vitale levensenergie, te mogen ontvangen. Door ons bewustzijn te verruimen voor een gezond en vitaal lichaam en geest hebben we de uitbereiding van Prana nodig. Meer Prana zorgt er voor dat lichaam en geest in een volledig potentieel gebracht worden waardoor het leven ten volle ervaren kan worden door in volle aanwezigheid in het moment van nu te kunnen zijn. Alleen in het moment van nu is het leven ten volle te ervaren.

De Pranayama of ook wel Ademvormen genoemd worden beschouwd als de puurste vorm van reiniging voor het lichaam en de geest. Ook wel het innerlijke vuur activeren voor de purificatie via de Nadi’s, de subtiele zenuwkanalen van ons energetische lichaam ook wel meridianen of energie banen genoemd. Dat wat gezuiverd wordt is afhankelijk waar iemand in het bewustzijnsproces is. Het kan plaats vinden op alle bewustzijnslagen mentaal, fysiek en/of emotioneel.

Bij Pranayama concentreren we ons op de ademhaling en tegelijkertijd een observeren van de subtiele beweging in onze verschillende bewustzijnslagen. Het lichaam zal niet zichtbaar bewegen zoals in het beoefenen van Asana’s maar een innerlijke bewustzijnsverruimende beweging in gang zetten. Door het proces van bewustzijnsverruiming komt er meer ruimte om Prana te ontvangen en je met Prana te voeden.

Door de Pranayama's brengen we balans in dualiteit en ontstaat een kalmerende geest en is Pranayama de voorbereiding op de stilte in de Meditatie. Meditatie is een staat van zijn waar onze concentratie op iets in ons weg valt en naar stilte beweegt en een éénheidsbewustzijn kunnen gaan ervaren, een één zijn met alles. Het is een afstemmen op de Hogere Zelf, een eigen unieke voedende bron van liefde en licht.

De eerste avond gaan we voornamelijk zuiverende ademvormen doen en deze ga je thuis regelmatig herhalen om het effect van het uitzuiveren van lichaam en geest te verdiepen. Dit is de eerste essentiele stap voor verdere uitbereiden van Prana welke in de opvolgende lessen aan bod gaat komen. 

Voor data en overige praktische informatie verwijs ik je graag naar de Agenda